Blog

Cacao Brew z dodatkami z Herbaciarni u Dziwisza

Cacao Brew - prażone, mielone ziarna kakaowca razem z łuską do zaparzania. Ta kategoria napoju jest mało znana jeszcze w Polscem na palcach jednej ręki można policzyć miejsca, gdzie możemy skosztować tego typu napoju. Jednym z takich miejsc na mapie Polski jest Herbaciarnia u Dziwisza z Kazimierza Dolnego. Od ponad roku w menu kawiarni znajduje się napój na bazie ziaren kakaowca. Właściciel kawiarni - Onio Lubicki, pasjonat herbaty, ale też fan Cacao Brew przygotował Cacao Brew z naturalnymi dodatkami....

Czytaj więcej...

Miodowe tabliczki czekolady bez cukru – słodzone miodem

Przygotowaliśmy serię czekolad bez cukru słodzoną naturalnym miodem. Udało nam się stworzyć zdrowe czekolady bez kompromisów. Głównym składnikiem miodowej tabliczki jest ziarno kakaowca, które pochodzi z indonezyjskiej wyspy Bali. Jest to organiczne kakao, które charakteryzuję się smakiem konfitury z czerwonej wiśni z nutami drzewa sandałowego i dzikiego miodu.  Potwierdzeniem najwyższej jakości kakao jest wyróżnienie w prestiżowym konkursie Cocoa of Excellence. Czekolada ciemna miodowa z truskawkami 73%Skład: ziarno kakaowca (Indonezja Bali Jembrana organic), miód, masło kakaowe, truskawki liofilizowane 2%, emulgator: lecytyna sojowa. Miodowa...

Czytaj więcej...

Czy można rozpocząć produkcję czekolady rzemieślniczej z budżetem 19 tyś zł ? Część 2/3

Często różne osoby intersujące się tematem powstawania czekolady pytają mnie, czy to urządzenie - melanżer / melanger może "iść" bezpiecznie cały czas ? Tak, oczywiście - urządzenie zostało skonstruowane do pracy ciągłej, jego podzespoły wykonane są z twardej stali, a zastosowany silnik jest konstrukcją heavy duty - czyli urządzeniem przeznaczonym do pracy ciągłej o zwiększonej wytrzymałości. W praktyce w naszej pracowni melangery pracują cały czas tygodniami, z krótkimi przerwami na opróżnienie zbiornika i ponowne zapełnienie. 21.01 g. 16.00 – Sprawdzenie...

Czytaj więcej...

Czy można rozpocząć produkcję czekolady rzemieślniczej z budżetem 19 tyś zł ? Część 1/3

Miesiąc temu premierę miała tabliczka czekolady ciemnej Tanzania Kokoa Kamili 70% organic - była to mikropartia - 9kg czekolady. Czekolada przypadła Wam do gustu :) partia się skończyła, dzisiaj miałem chwilę wolnego czasu i rozpocząłem produkcję kolejnej partii. Na przykładzie dzisiejszej produkcji przedstawię Wam cały proces powstawanie tej tabliczki z opisem jakich urządzeń użyłem i ile co kosztuje no i zdradzę Wam pikantne smaczki jakich nie znajdziecie nawet w najgłębszych Internetach :) Nie musisz być milionerem, aby stworzyć własną manufakturę czekolady...

Czytaj więcej...

Tanzania Kokoa Kamili

Produkcja kakao w Tanzanii sięga lat osiemdziesiątych dziewiętnastego wieku. Działa w modelu, w którym większość gospodarstw to drobni rolnicy uprawiający małe gospodarstwa o powierzchni poniżej 100 akrów. Rolnicy we własnym zakresie przeprowadzali proces fermentacji i suszenia ziarna. Brak wiedzy, sprzętu oraz niska cena za ziarna kakao, którą oferowali pośrednicy sprawiała , że jakość tanzańskiego kakao była niska – o nieprzyjemnym smaku, często z elementami pleśni i o wysokiej goryczy. Infrastruktura drogowa w okolicach Mbingu. ©Kokoa Kamili Transport rzeczny. ©Kokoa...

Czytaj więcej...

Jak jeść czekoladę ?

( rady degustatorki // by uzyskać pełnię smaku!) Przepłukaj podniebienie czystą wodą, by je oczyścić. Pozostałości po posiłku wpływają na smak! Odłam kostkę czekolady, przysłuchując się charakterystycznemu trzaśnięciu. Powąchaj czekoladę! Ten zapach to zapowiedź tego, co czeka cię za chwilę... ( jeśli by było miejsce to można dopisać tutaj takie podpowiedzi “czy czujesz zapach kwiatów na łące? Słodkiej pomarańczy? A może wędzonej śliwki?) Połóż czekoladę na Języku. Nie gryź JEJ! Pozwól by powoli rozpływała się po Całym podniebieniu i Języku. ( jeśli by było miejsce to można dopisać tutaj “ponieważ poszczególne kubki smakowe rozmieszczone są na różnych partiach języka”) Zwróć uwagę jak Smak...

Czytaj więcej...

Ziarno kakao, długa historia w trzech odsłonach ( criollo, forestero i trinitario )

Używane i celebrowane przez trzy antyczne kultury występuje w trzech podstawowych odmianach. Jest sercem każdej tabliczki czekolady, dlatego warto poznać jego sekrety. Dawno, dawno temu.... Nie byłoby czekolady bez podstawowego jej składnika - ziarna kakaowego. To ono nadaje charakter każdej tabliczce, w zależności od regionu pochodzenia i sposobu przetwarzania. W tym artykule przedstawimy podstawowe informacje o jego gatunkach i przetwarzaniu. Zanim przejdziemy do części zasadniczej, warto wspomnieć o długiej historii zastosowania tego surowca, które było niezwykle cennym elementem kultur prekolumbijskich Mezoameryki. Olmekowie, Majowie i Aztekowie nie tylko pili napój...

Czytaj więcej...

Kakao na Madagaskarze

Na północy Madagaskaru , między Nosy Be i Diego Suarez , leży Ambanja miejsce, które  jest sercem regionu Sambirano. Region położony w zagłębieniu zieleni między morzem a górami obejmuje obszar wzdłuż rzeki Sambirano, u podnóża  masywu Tsaratanana, aż do zatoki Ampasindava. Okolice Ambanja  to najgorętszy i najbardziej mokry region Madagaskaru. Położenie w pobliżu równika, regularne opady deszczu, szczególnie w miesiącach od grudnia do marca oraz średnia temperatura 25 ° C, to idealne warunki...

Czytaj więcej...

CACAO BREW – CO TO JEST ?

Co to jest cacao brew ? Cacao brew to napój / napar z ziarna kakaowca, który zaparzamy gorącą, przegotowaną wodą podobnie jak kawę lub herbatę. Napar wydobywa z ziaren kakaowca intensywny czekoladowy aromat., nie ma w sobie cukru i tłuszczu, przez co ma tylko 10 kalorii. Ma niską zawartość kofeiny, przez co możemy cieszyć się nim o każdej porze dnia (i nocy:)). Cacao brew posiada dużą zawartość teobrominy - inny niż kofeina łagodny środek pobudzający ośrodkowy układ nerwowy. Osoby pijące cacao brew twierdzą, że teobromina zwiększa ich energię umysłową i skupienie, ale...

Czytaj więcej...